šnicle sa jajima i pavlakom

Brzinski a zdrav, proteinski ručak – šnicle sa jajima i pavlakom

Jump to Recipe
sastojci za šnicle sa jajima i pavlakom

U današnje vreme koncept tradicionalnog ručka se poprilično menja jer savremeni tempo života nameće rad do kasnih popodnevnih sati, tako da se glavni dnevni obrok pomera prema večeri. Mada svi imamo šta volimo a šta ne za ručak, kao i ono na čega smo navikli, ipak bismo pažnju trebali usmeriti na to da ručak bude visoko proteinski jer ćemo se na taj način dugo osećati sito i zadovoljno, a imaćemo i dovoljno energije za nastavak dana. Ovde pričamo o ručku u podne ili jedan popodne kada je pred nama još puno zadataka i obaveza. Naš predlog su šnicle sa jajima i pavlakom.

ispečene šnicle sa jajima i pavlakom

Naš predlog su šnicle sa jajima i pavlakom.

Pored toga što se izuzetno brzo i lako pripremaju, šnicle su veoma ukusne, a kombinacija pavlake i jaja doprinosi sočnosti i mekoći. Puter i hlebne mrvice su tu da izbalansiraju ovaj ručak jer pravilna ishrana obuhvata unos svih vrsta potrebnih hranljivih materija, počev od proteina, preko masnoća pa sve do ugljenih hidrata. Potrebno ih je samo pravilno izbalansirati, što količinski što vremenski.

šnicle sa jajima i pavlakom

Proteini ili belančevine su osnovne gradivne materije odgovorne za rast, razvoj, održavanje i regeneraciju mišića, kostiju, ligamenata i tkiva.

Samo značenje reči protein govori o njegovom značaju u ishrani. Naime, reč „protein“ potiče iz grčkog jezika (grč. Πρῶτος – prvi) i znači „primarni“, „prvi“ ili „prvog ranga“.

Čovečje telo ne može da stvara rezerve proteina, kao što to čini sa mastima, pa ih je neophodno svakodnevno unositi. Proteine sadrži hrana i biljnog i životinjskog porekla, kao što je: meso, riba, jaja, mlečni proizvodi, semenke i orašasti plodovi, mahunarke poput pasulja i sočiva, pečurke. Proteini surutke su najvredniji proteini koje možete da unesete u svoj organizam, jer najefikasnije dolaze do delova organizma gde su potrebni, a koliko proteina treba dnevno uneti zavisi od težine, pola, starosti i zdravlja.

salata kao prilog

Šnicle sa jajima i pavlakom smo servirali sa sotiranim smrčcima, pečenim mladim krompirom i mešanom zelenom salatom sa mladim lukom i rotkvicama.

Jaja i pavlaka su dodatno omekšali meso i napravili neku vrstu suflea preko šnicli tako da prilog nije ni neophodan, već samo sezonska, šarena salata, da razveseli tanjir. Pošto su se pojavili prvi smrčci, mi smo se opredelili da obrok obogatimo ovim prolećnim pečurkama i ostanemo na proteinskoj liniji, mada mogu i ostali laganiji prilozi kao što su krompir ili pirinač.

Izbor priloga i salate može biti raznolik, a neki od predloga su navedeni uz recept. Poštovali smo sezonu i sezonsko povrće i salatu, pa tako na primer:

 • u proleće pečeni mladi krompir i zelena salata sa rotkvicama
 • leti rižoto i paradajz sa lukom
 • u jesen pečeni krompir (ili batat) iz rerne i pečena paprika
 • a zimi pirinač sa šafranom i kisela rezana šarena salata.
pečurke kao divan prilog

Recept za šnicle sa jajima i pavlakom – Voki Kostić:

Pogledaj video recept ovde!

Sastojci:

 • 6 telećih ili junećih narezaka od šola – oko 700 g
 • 70 g putera
 • 300 g kisele pavlake
 • oko 50 g mrvica od hleba
 • 5 jaja
 • so i biber po ukusu

Priprema:

 1. Izlupati i zarezati po ivicama šnicle da se ne savijaju. Osoliti i pobiberiti šnicle pa uvaljati u hlebne mrvice.
 2. Vatrostalnu posudu dobro namazati puterom, poređati šnicle tako da se malo preklapaju i dobro ih sabiti da budu u jednom sloju, pa zaliti umućenim jajima, pavlakom, solju i biberom.
 3. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 40 minuta.

Serviranje:

Poslužiti vruće šnicle uz prilog, krompir ili pirinač, i salatu spram sezone – na primer u proleće pečeni mladi krompir i zelenu salatu sa rotkvicama, leti pečena paprika i krompir, u jesen pečeni krompir (ili batat) iz rerne ili pire i pečena paprika, a zimi pirinač sa šafranom i rezana šarena salata.

Šnicle sa jajima i pavlakom

Recipe by Voki KostićCourse: Ručak, LunchCuisine: Srpska, SerbianDifficulty: Srednje teško, Medium

Naš predlog za jedan brzinski a zdrav, proteinski ručak su ove šnicle sa jajima i pavlakom, jelo koje će vas sigurno oduševiti i postati jedno od omiljenih!

Ingredients

 • 6 telećih ili junećih narezaka od šola – oko 700 g

 • 70 g putera

 • 300 g kisele pavlake

 • oko 50 g mrvica od hleba

 • 5 jaja

 • so i biber po ukusu

Directions

 • Izlupati i zarezati po ivicama šnicle da se ne savijaju. Osoliti i pobiberiti šnicle pa uvaljati u hlebne mrvice.
 • Vatrostalnu posudu dobro namazati puterom, poređati šnicle tako da se malo preklapaju i dobro ih sabiti da budu u jednom sloju, pa zaliti umućenim jajima, pavlakom, solju i biberom.
 • Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 40 minuta.

Recipe Video

Serviranje:

 • Poslužiti vruće šnicle uz prilog, krompir ili pirinač, i salatu spram sezone – na primer u proleće pečeni mladi krompir i zelenu salatu sa rotkvicama, leti pečena paprika i krompir, u jesen pečeni krompir (ili batat) iz rerne ili pire i pečena paprika, a zimi pirinač sa šafranom i rezana šarena salata.

Ako ti treba inspiracije, pogledaj sve naše predloge za ručak!

Leave a reply