Kitnikez ili sir od dunja | Mama Buba

Sladak, opojnog mirisa, lepi se za prste, čuva se za zimu a koju, po pravilu, nikada ne dočeka – kitnikez. Pravi se od dunja koje su simbol ljubavi, sreće, plodnosti i neprolaznosti. Zato je kitnikez neodoljiv i neprolazan!

Jump to Recipe
Kitnikez

Miriše na nostalgične uspomene, jesenje kiše, starinske šifonjere na kojima su se dunje čuvale u prednjoj sobi.

Recept za kitnikez:

Video recept možete pogledati ovde.

Dunje operemo, isečemo na četvrtine, očistimo od semene kućice i neoljuštene isečemo na sitnije komade. Stavimo da se kuvaju pa kada omeksaju procedimo vodu a dunje ispasiramo štapnim mikserom ili sameljemo na mašini za meso.

Tako dobijenu smesu izmerimo, pa na svaki kilogram dodamo po 800g šećera. Kuvamo u plićoj šerpi (za pekmez) uz neprekidno mešanje. Pred kraj kuvanja dodamo orahe i sok od limuna. Kitnikez je gotov kada drvenom varjačom povučete po dnu šerpe, pa se vidi dno ili vremenski oko 1 – 1 1/2 sat.

Gotov kitnikez se izlije u navlažene kalupe, prekrije čistom kuhinjskom krpom i ostavi na prozračnom mestu nekoliko dana. Kitnikez izvadimo iz kalupa, zapakujemo u celofan i ostavimo do upotrebe.

Kitnikez ili sir od dunja

Recipe by Mama BubaCourse: Desert, DessertCuisine: Srpska, SerbianDifficulty: Lako, Easy

Ingredients

  • 1 kg očišćenih dunja

  • 800g šećera

  • 100g iseckanih oraha

  • sok pola limuna

Directions

  • Dunje operemo, isečemo na četvrtine, očistimo od semene kućice i neoljuštene isečemo na sitnije komade. Stavimo da se kuvaju pa kada omeksaju procedimo vodu a dunje ispasiramo štapnim mikserom ili sameljemo na mašini za meso.
  • Tako dobijenu smesu izmerimo, pa na svaki kilogram dodamo po 800g šećera. Kuvamo u plićoj šerpi (za pekmez) uz neprekidno mešanje. Pred kraj kuvanja dodamo orahe i sok od limuna. Kitnikez je gotov kada drvenom varjačom povučete po dnu šerpe, pa se vidi dno ili vremenski oko 1 – 1 1/2 sat.
  • Gotov kitnikez se izlije u navlažene kalupe, prekrije čistom kuhinjskom krpom i ostavi na prozračnom mestu nekoliko dana. Kitnikez izvadimo iz kalupa, zapakujemo u celofan i ostavimo do upotrebe.

Recipe Video

Pogledajte recept za još jednu tradicionalnu poslasticu – Genconu sa Čeneja!

Leave a reply